Köpa ny bostad


Det här är en generell beskrivning av hur processen att köpa en nyproducerad bostad kan gå till. Ta alltid reda på exakt vad som gäller för just den bostad eller det projekt som du är intresserad av.

1. Förbered dig

Att köpa nyproducerat kan vara en lång process, som kräver en del planering. Redan innan spaden satts i jorden finns det som regel bra förhandsinformation om de planerade bostäderna. Inför större projekt bjuder Bjurfors Nyproduktion ibland in till speciella informationskvällar. Ta chansen att förbereda dig inför säljstart, och tänk på att eventuell intresseanmälan inte är bindande.

2. Gör dig redo för säljstart

Du som anmält intresse har något av ett ”informationsförsprång” och kontaktas av våra mäklare. Du som ännu inte anmält intresse gör klokt i att sätta dig in i projektet, och fundera på vilken bostad som passar dig bäst. Nu finns som regel mer information, såsom modeller och eventuell visningsinformation att tillgå. Vid säljstart kan du lämna en köpanmälan till mäklaren. Vi rekommenderar att du pratar med din bank, så att du har lånelöfte klart inför ett eventuellt bolån. Våra mäklare hjälper dig gärna med en bankkontakt.

3. Reservera

En fördel med att köpa nyproducerat är att du oftast slipper budgivningsprocessen. Du som erbjuds köpa en bostad tecknar ett bokningsavtal och en bokningsavgift betalas. Bokningsavgiften kan ses som en handpeng, och dras av innan du betalar slutsumman.

4. Betala förhandsavgift

Om det gäller en bostadsrätt så tecknas ett förhandsavtal när bostadsrättsföreningen har bildats. Förhandsavtalet är mellan dig som köpare och föreningen. I samband med detta avtal betalar du en förhandsavgift, som även denna dras från slutsumman. I vissa fall tecknas även upplåtelseavtal direkt.

5. Välj tillval

Nu är det dags för det som många tycker är det absolut roligaste med att köpa nyproducerat: Att själv få chansen att sätta sin prägel på bostaden genom val av färg och material. Ofta finns det en visningslägenhet där du kan se och känna på materialen.

6. Besiktning och upplåtelseavtal

Bostaden ska alltid besiktigas av en oberoende besiktningsman. Du får gärna vara med! När det är dags för upplåtelseavtal träffar du mäklaren igen. Då får du också information om slutbetalningen, som oftast ska betalas senast några dagar innan tillträdet.

7. Slutbesiktning

Slutbesiktning sker ofta någon månad innan tillträdet.

8. Äntligen inflyttning!

Ett helt nytt hem väntar. Det kanske är upp till ett par år sedan du först fick höra talas om att det skulle byggas här.

9. Garantibesiktning

Två år efter godkänd slutbesiktning sker en så kallad garantibesiktning. Eventuella garantifel åtgärdas. Efter garantitiden omfattas själva byggnaden av en byggfelsförsäkring som gäller ytterligare 8 år efter garantibesiktningen.

Låt oss hjälpa dig att hitta din drömbostad


Tack för att du hör av dig, vi återkommer inom kort.

Hälsningar Bjurfors Nyproduktion

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå