Att köpa nyproduktion


Vi på Bjurfors förstår att köpa bostad kan upplevas som en svår och ibland jobbig process. Därför är det viktigt för oss att du som kund känner dig trygg med processen och oss som mäklare. Vi har därför sammanställt en generell beskrivning av hur processen att köpa en nyproducerad bostad kan gå till. Ta alltid reda på exakt vad som gäller för just den bostad eller det projekt som du är intresserad av genom att kika på projekthemsidan alternativt rådfråga ansvarig mäklare.

Många fördelar med nyproduktion

En av många fördelar och kanske den mest prominenta med att köpa nyproduktion är att du kommer vara första ägaren och därmed den första att slå på ugnen och fylla rummet med en härlig doft av nybakade bullar. Du slipper också tidskrävande och kostsamma renoveringar. En annan fördel är att nyproduktion allt som oftast säljs till fasta priser. Du undviker därmed jobbiga och utdragna budgivningar där stor osäkerhet kan uppstå.

Försäljningsprocess


1 Intresseanmälan

Genom hela processen finns möjligheten att lämna en intresseanmälan. Detta för att ge information till ansvarig mäklare om ert intresse. Ansvarig mäklare kommer hålla intresseanmälda kunder informerade gällande projektet.

1.1 Förtur

Intresseanmälda kunder i ett tidigt skede kan ibland ha rätt till förtur till bostäderna. I sådant fall kommer ansvarig mäklare kontakta intresseanmälda kunder innan säljstart för att erbjuda dem möjligheten att reservera en bostad. Denna kontakt kan komma att ske genom en ”köpanmälan” som är en bekräftelse på fortsatt intresse.

 

1.2 Köpanmälan

Vid förfarande av förtur kommer ansvarig mäklare skicka ut en köpanmälan till de som anmält intresse för projektet. Denna köpanmälan skickas ut som en bekräftelse på önskad förtur. Ansvarig mäklare kommer därför enbart kontakta de intresseanmälda intressenter som besvarat köpanmälan. Därav är det viktigt att besvara köpanmälan inom angiven tid. Notera att köpanmälan inte är juridiskt bindande.

 

2. Säljstart/Öppen försäljning

Utifrån ett givet datum kommer säljstart att ske. Vid denna tidpunkt kommer möjligheten finnas att tecknas sig för en bostad och eventuellt reservera denna för en kortare period. I många fall sker denna försäljning utifrån principen ”först till kvarn”. För att veta vad som gäller för ett specifikt projekt läs under fliken ”försäljningsprocess” för respektive projekten alternativt kontakta ansvarig mäklare.

 

3. Bostadsreservation

Reservation av bostad är vanligtvis möjligt i upp till 7 dagar. I samband med bostadsreservation kommer förhandsavtal skickas ut för signering. Förhandsavtalet är juridiskt bindande och förknippat med en kostnad.

4. Förhandsavtal

Om det gäller en bostadsrätt så tecknas ett förhandsavtal när bostadsrättsföreningen har bildats. Förhandsavtalet är mellan dig som köpare och föreningen. I samband med detta avtal betalar du en förhandsavgift, som dras från slutsumman. I vissa fall tecknas även upplåtelseavtal direkt.

 

5. Välj tillval och inredning

Nu är det dags för det som många tycker är det absolut roligaste med att köpa nyproducerat: Att själv få chansen att sätta sin prägel på bostaden genom val av färg och material. Ofta finns det en visningslägenhet där du kan se och känna på materialen.

 

6. Upplåtelseavtal

När föreningens ekonomiska plan är klar och registrerad av Bolagsverket är dags för upplåtelseavtal. Denna skickas ut av ansvarig mäklare där du samtidigt får information om slutbetalningen, som oftast skall betalas några dagar innan tillträdet.

 

7. Slutbesiktning

Slutbesiktning sker ofta någon månad innan tillträdet. Bostaden ska alltid besiktigas av en oberoende besiktningsman. I många fall kan du som köpare vara med vid besiktningstillfället men observera att denna besiktning är ett ärende mellan föreningen och byggherren. Du som köpare är därför inte en part i denna besiktning.

 

8. Äntligen inflyttning!

Ett helt nytt hem väntar. Det kanske är upp till ett par år sedan du först fick höra talas om att det skulle byggas här.

 

9. Garantibesiktning

Två år efter godkänd slutbesiktning sker en så kallad garantibesiktning. Eventuella garantifel åtgärdas. Efter garantitiden omfattas själva byggnaden av en byggfelsförsäkring som gäller ytterligare 8 år efter garantibesiktningen.

Låt oss hjälpa dig att hitta din drömbostad


Tack för ditt meddelande!


Vi kommer inom 2-3 arbetsdagar att kontakta er gällande er fråga.
Om ni omgående vill komma i kontakt med en Nyproduktionsmäklare rekommendera vi er att ringa eller sms:a berörd mäklare direkt.

Med vänliga hälsningar

Bjurfors Nyproduktion

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå