Citybostäder med framtiden i fokus!

Projektfakta: ØF 19


 • StatusPågående
 • PrisCa 395.000 - 995.000 kr
 • Bostäder49
 • Boarea33 - 74 kvm
 • Antal rum1 - 3
 • BoendeformBostadsrätt
 • UpplåtelseformBostadsrätt
 • AdressÖstra Farmvägen 19
 • OmrådeNorra Sorgenfri
 • OrtMalmö
 • KommunMalmö

Om Newland modellen


Q&A Newland modellen


1. Vad är Newland modellen?
Newland modellen är en finansiell modell som möjliggör för en högre belåningsgrad i Bostadsrättsföreningar i nyproduktion eller vid ombildningar av hyresfastigheter. Newland modellen är framtagen tillsammans med Boverkets intygsgivare och lever således upp till de krav Boverket ställer på en Bostadsrättsförenings ekonomisk substans och hållbarhet över tid.

2. Hur fungerar Newland modellen?
Newland fungerar som en slutfinansiär och tagare av Bostadsrättsföreningars slutfinansiering istället för en bank. Då Newland finansieras av institutionellt kapital som investerar i ett av Newland utgivet skuldinstrument kan Newland låna ut till Bostadsrättsföreningar på fasta villkor över hela kredittiden dvs till en fast ränta och en på förhand utstakad amorteringsplan.

3. Hur kan Bostadsrätter i Newland finansierade bostadsrättsföreningar vara så mycket lägre i pris?
Fördelningen mellan förenings lån och den enskilde medlemmens kontantinsats är omkastad i Newland modellen där upp till 70% av fastighetens värde kan utgöras av en fastighetskredit från Newland vilket innebär att resterande 30% är det som blir kvar i kontantinsats för bostadsrätten. Detta kan jämföras med vad som är sedvanligt vid nyproduktion idag då banker normalt ligger på en belåningsgrad på 30-40% i fastighetslån till föreningen och 60-70% utgörs av kontantinsatser från medlemmarna.

4. Finns det en maxgräns för hur mkt lån en Newland förening kan ha?
Ja, allt går tillbaka till den underliggande kostnadskalkylen för bostadsrättsföreningens fastighet. Newland modellen är en komplex ekvation som består av många beståndsdelar som tar sin grund i markpriset där fastighetens uppförs. Såldes är Newland modellen inte lämplig överallt i Sverige.

5. Varför är månadsavgiften högre i en Newland förening?
Högre skuldsättning i föreningen resulterar i en högre månadsavgift då det finns ett större lån som ska betalas av. Newland modellen är uppbyggd på ett sådant sätt och med villkor som resulterar i att Bostadsrättsföreningen kommer att ha betalt av så stor del av sin skuld i slutet av kredittiden att

föreningen kommer att ha samma nivå av skuldsättning som dagens norm på nyproduktion i respektive plats i Sverige. Eftersom skuldsättningen amorteras av löpande kommer föreningen inte i praktiken inte behöva några avgiftshöjningar, tvärtom finns det utrymme för regelbundna och löpande avgiftsreduceringar alternativt utrymme för avsättningar till reserver i föreningens ekonomi.

6. Skiljer en Newland finansierad bostadsrätt sig från en ”vanlig”bostadsrätt?
Nej, bortsett från finansieringen och villkoren därför är en Newland finansierad bostadsrättsförening identisk med övriga Bostadsrättsföreningar enligt Bostadsrättslagen.

7. Vad händer med föreningens lån och ränta om ränteläget förändras?
Ingenting, eftersom Newland lånar ut till en fast ränta som är oförändrad under hela kredittiden kommer volatilitet i räntemarknaden som påverkar banker och andra aktörers räntesättning inte påverka räntan för Newland finansierade föreningar.

8. Blir det dyrare att bo i en Newland förening än en vanlig bostadsrättsförening?
Ser man till den totala boendekostnaden inkluderat kostnaden för bolånet och föreningens månadsavgift så blir det i regel något dyrare att bo i en Newland förening. Dock måste man ha i beaktande att man amorterar avsevärt mer i en Newland förening och att kontantinsatsen är mycket lägre. Newland modellen är framtagen så att den ska vara direkt jämförbar med månadshyran av en likvärdig eller något större hyresrättslägenhet.

9. Vad händer med bostadsrättsföreningens skuldsättning över tid?
Ett element i Newland modellen är en aktiv skuldreducering där amorteringsgraden räknas upp med 2% för varje år. Detta innebär att föreningen kommer att under kredittiden amortera ner sin skuldsättning mycket fortare än vad som är sedvanligt idag. Oaktat värdeökning av fastigheten har föreningslånet i slutet av kredittiden amorterats ner till strax under 30% LTV. Tar man en genomsnittlig värdeökning av fastigheten i beaktande kommer denna nivå att ligga på 20-10% LTV

Bostadsväljare


Nedan finner du en navigator (bostadsväljare) över samtliga bostäder i projektet. Bostäderna går att filtrera för att begränsa antal rum, pris samt boarea med hjälp av de olika reglagen nedan. Det går även att sortera bostäderna genom att klicka på de olika rubrikerna.

Välkommen till Norra Sorgenfri och ØF19!


I Norra Sorgenfri fortsätter Malmö växa med värdeorden framtid, hållbarhet och långsiktighet! Här ligger fokus på att skapa bostäder som ligger i framkant. Projektet står för hållbarhet, ”här-producerad” el, mobilitetslösningar och lägenheter som är ovanligt fräscha! Ett boende som ligger i framkant vad gäller kvalité och finansieringslösning!

Planering


 • Planering

  Planering


  I alla bostadsprojekt är detta ett omfattande arbete med en rad olika aktörer som så arkitekter, konstruktörer, ekonomer, byggherrar stadsbyggnadskontor m.fl.
 • Lansering

  Lansering


  Projektet kommer att säljstartas söndag 8 dec 2019 - ta din digitala kölapp
 • Säljstart

  Säljstart


  Från och med denna dag går det att köpa bostäderna i projektet.
 • Förhandsavtal

  Förhandsavtal


  Ett juridiskt bindande avtal som tecknas mellan föreningen och köparen.
 • Byggstart

  Byggstart


  När alla tillstånd är på plats påbörjas produktionen av bostäderna.
 • Upplåtelseavtal

  Upplåtelseavtal


  När föreningen har erhållit sin ekonomiska plan upplåts lägenheterna till de personer som har tecknat förhandsavtal.
 • Köpargenomgång

  Köpargenomgång


  Innan slutbetalningen skall göras kommer ni att bli inbjuda till en genomgång med byggherren där ni får möjlighet att gå igenom er bostad.
 • Slutbetalning

  Slutbetalning


  Inför tillträdet skall den slutgiltiga köpeskillingen erläggas.
 • Tillträde

  Tillträde


  Grattis, du får nu flytta in i din nya bostad!
 • Garantibesiktning

  Garantibesiktning


  2 år efter tillträde skall det anordnas en kontrollbesiktning där eventuella fel som omfattas av garantin åtgärdas.

Områdeskarta


Nedan finner ni en områdeskarta där projektet är markerat.

"En hyllning till det industriella arvet"

Jeff Robles

Solstudie


Arkitekten berättar


Man kan inte låta bli att inspireras av Sorgenfri och dess historia. Genom ØF19 såg vi vår chans att hylla, inte kopiera, de gamla fabriks- och lagerbyggnadernas estetik. Vår vision var att skapa en sympatisk och kontextuell byggnad som vi – och du som boende – kan längta hem till och känna stolthet för under kommande årtionden.

När vi ritat ØF19 har vi genomgående valt råa och robusta materialval, som exempelvis betong och tegel – både för dess uttryck och estetik, men även för tålighet och den hållbara livslängden. Ut mot vägen kombinerar vi tegel med korrugerad mörk plåt – och mot söder, betong, glas och träribbor. Sågtandstaket påminner inte bara om de gamla fabrikstaken, de ger också bättre utsikt och dagsljusinsläpp. Överlag har det varit viktigt för oss att bryta ned husets skala och att skapa igenkänning i variationerna.

Lägenheterna, ettor upp till små treor med balkong, är välplanerade och har inretts med enkla och robusta material som du kan sätta din egen prägel på. Här flödar ljuset genom generösa fönsterpartier från golv till tak – och den extra tilltagna takhöjden ger en ytterligare känsla av rymd. Ljuset leder vi också djupare in i lägenheterna genom genomtänkta balkongplaceringar i rutnätsstrukturer.

Jeff Robles, Tina Francke & Jörgen Åkerlund, arkitekter, Liljewall

Sorgenfri - Urban living


I praktiken skulle du kunna leva hela ditt liv här. Äta bra, bo bra, leva bra. Springa över gatan för att små- eller storhandla, ta en espresso på det lokala cafét, träffa vännerna på en designutställning, småprata med grannen i parken eller koppla upp dig på kontoret eller skolan för den delen.

Men det vill du såklart inte. Du vill uppleva mer. Passande nog kan du kombinera ett bekymmersfritt boende i Sorgenfri, en ”up-and-coming” stadsdel med rik industrihistoria – med närhet till händelsernas centrum, Malmö city.

Häng med när Malmös äldsta industriområde förvandlas till en unik, levande kvarterstad – bara några minuters cykelavstånd från centrum. Visionen är att förvalta områdets småskaliga industriella arv och omvandla det till en urban, kokande stadsdel där olika boendeformer, kreativa verksamheter, parker och service förenas.

Kvarteret Brännaren, nästa etapp som kommer byggas i Sorgenfri, kantas likaså av en spännande industrihistoria. Här etablerades de första fabrikerna under sent 1800-tal, ända fram till 194o-tal. I kvarteret har Malmö oljeslageri, åkerier, grossistfirmor, såpafabriker och träproduktionsindustrier haft sin hemort en gång i tiden. Medan några byggnaders öde slutade i rivning, bevarades några för att idag innehålla konstnärsateljéer och gallerier.

När vi nu kliver in i 2020-talet så kommer Sorgenfri och kvarteret Brännaren få nytt liv. I det här kvarteret här hittar du ØF19. Ditt nya hem.

Välkommen till ett varierande kvarter präglat av mångfald och variationer av arkitektur, boendeformer, aktiviteter och attraktioner.

Vi lovar du kommer att trivas.

Projektfakta: ØF 19


Grundfakta

 • StatusPågående
 • Bostäder49
 • Boarea33 - 74
 • Antal rum1 - 3

Pris och avgift

 • PrisCa 395.000 - 995.000 kr

Adress

Projektutvecklare

Fastighetsinformation

 • ByggnadstypFlerfamiljshus med källare
 • Konstruktionsår2021
 • Almänna utrymmenTakterrass
 • HissFinns
Förråd och övriga utrymmen

Finns förråd.

  Parkering

  22 garageplatser i källaren

   Föreningsinformation

   • FöreningØF 19
   • Org.formBostadsrätt
   • Org.nummer769637-7758
   • BoendeformBostadsrätt
   • UpplåtelseformBostadsrätt

   FÖRSÄLJNINGSPROCESSEN


   När ni funnit en bostad som passar ert önskemål, så kan bostaden reserveras i upp till en vecka för att ni ska hinna prata med er bank, få er bostad värderad av våra fastighetsmäklare och prata ihop er, så att ni har alla förutsättningar klara för att skriva kontrakt.

   Första avtalet som skrivs kallas för ”Förhandsavtal”. Ni förbinder er att köpa bostaden som avses i avtalet och föreningen förbinder sig att sälja bostaden till er när det blir dags för nästa avtal. Observera att förhandsavtalet är bindande.

   När förhandsavtalet är signerat av både er och föreningen så ska den första betalningen om 10% av priset/insatsen betalas in.

   Innan tillträdet kommer ske, så ska det slutliga avtalet skrivas mellan er och föreningen. Detta avtal kallas ”Upplåtelseavtal” det är nu som det riktiga avtalet skriv mellan er och föreningen. Vid detta tillfälle sker ingen transaktion av pengar.

   Veckan innan tillträdet så går det bra att betala in resterande belopp (90%) av priset/insatsen. Detta belopp ska vara inbetalt senast på tillträdesdagen för att få kvittera ut era nycklar till ert nya hem.

   Byggstarten planeras till våren 2020 och inflyttning antas preliminärt kunna ske under december månad, 2021.

   Senast tre månader innan inflyttning får du en exakt inflyttningsdag.

   Strax innan inflyttning skrivs upplåtelseavtal. När detta görs finns en ekonomisk plan som grund för avtalet, vilket garanterar köparen att insatsen inte förändras samt att lägenheten utformas på angivet sätt.

   Några veckor innan tillträdet kommer ni att bli kallade till en servicesyn där ni kan se på er bostad för första gången och mäta inför eventuella köp av möbler, mattor, m.m.

   Om du är intresserad av en garageplats är det bra att anmäla detta till Bjurfors i ett tidigt skede. Avtal gällande garageplatser skrivs separat.

   Projektteam


   Card image cap
   Ansvarig mäklare

   Thim Falk

   Fastighetsmäklare

   0701-64 19 19
   thim.falk@bjurfors.se

   Anmäl ditt intresse


   Lämna dina kontaktuppgifter för mer information.

   Jag är intresserad av:

   Tack för visat intresse


   Vi kommer inom kort kontakta dig med aktuell information om projektet och dess status. Tveka inte att höra av dig till ansvarig mäklare om du har vidare frågor.

   Ett steg upp.


   Bjurfors är Sveriges största privatägda fastighetsmäklarföretag med över 500 medarbetare på fler än 70 kontor runt om i Sverige och vid Medelhavet. Mäklartjänsterna omfattar såväl bostadsrätter, villor, tomter och fritidshus som nyproduktion, tjänster inom förmedling av kommersiella fastigheter och ombildningar till bostadsrätter. Genom en kvalitetssäkrad arbetsmetod och branschens mest dedikerade mäklare har Bjurfors under mer än 50 års tid tagit kunderna till lyckade bostadsaffärer.

   Du använder en gammal webbläsare

   Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre.Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

   Uppdatera min webbläsare

   Jag vill fortsätta ändå